Starters, ZZPers, Nieuwkomers, uitdagingen
De top 5 van valkuilen voor starters van een Healingspraktijk.
Geschreven juli 2012; laatste bewerking mei 2023
Waarom is het belangrijk dat starters hun valkuilen herkennen vóór ze er in vallen?
Wat mij opviel dat er zo weinig goed opgeleide starters hun brood als healer/therapeut kunnen verdienen. Heeft de economie hier mee te maken of is er nog meer aan de hand? Er zijn toch massa’s mensen die wel een healing kunnen gebruiken, zich stukken beter, gezonder en meer ontspannen zouden voelen als ze een behandeling ondergingen. Willen die mensen dat de healers zich als mantelzorgers opstellen en het voor niets doen?
Het antwoord is nee. Mensen hebben er wel degelijk geld voor over. Je kunt van je praktijk leven. In weinig landen worden de "zwakkeren" zo ondersteund als in Nederland. Zo hebben velen een kans om via een bescheiden bijstandsuitkering of tijdelijke WW om te schakelen naar het verlangde zelfstandige ondernemerschap en " mensen te gaan helpen." Toch loopt het gros vast als de winkelbel niet meer rinkelt.
Ze voelen zich gedwongen om opnieuw een (bij)baantje te gaan zoeken in een richting die niet hun eerste keus is. Dat overkwam een goede collega van me. Een specialist op het gebied van paranormale healingen en coaching. Ze was wegens bedrijfssluiting in de WW gekomen en kreeg ze de kans een eigen praktijk op te zetten. Dit moest wél binnen een half jaar gerealiseerd zijn. Haar uitkering zou dan beëindigen.
Een onmogelijke taak voor haar omdat ze niet aan haar angsten en valkuilen gewerkt had. Gefrustreerd werd ze, door gebrek aan geld, gedwongen een baantje aan te nemen waar haar hart niet lag, op een werkvloer die geen rekening hield met sensitieve mensen. Door niet bewust te zijn van de obstakels die een startende therapeut op zijn weg tegenkomt, zullen tegenvallende resultaten sneller ontmoedigen.
Het wegblijven van klanten doet dan de rest. Ik denk door kennis te nemen
van een aantal voorbeelden, duidelijk te kunnen maken, dat starters juist in deze tijd een goede start gaan- en eigenlijk moeten maken.
De top 5 van valkuilen voor starters
1. Tekorten (art. 84): Ik heb geen geld genoeg! Ken je de volgende uitdrukkingen? De schoorsteen moet roken. Ik heb geen partner die me onderhoud. Ik moet ook nog leven. Ik heb geen uitkering. De hypotheek gaat gewoon door. En zo kunnen we wel doorgaan met allerlei bezwaren die het financiële stuk zwaarder laat wegen dan de wens om de eigen praktijk tot een succes te maken. Eigenlijk laat dit zien dat er een onbewust gevoel van tekort in hen heerst.
Dit tekort zie je het beste op de bankrekening en het is structureel. Er is nooit genoeg geweest! Deze starter moet leren sparen en de inmiddels
verzamelde spullen verkopen. Pas als er een buffer is, kan er met succes gestart worden.
Vaak vragen therapeuten die krap bij kas zitten ook nog eens te weinig voor hun diensten,
dit houdt ook nog eens de krapte in stand!
2. Onzekerheid (art. 24): Ik ben niet goed of kundig genoeg. Sandra, kreeg in plaats van de indruk van een succesvolle behandelingen gegeven te hebben, een twijfelachtig gevoel en kwam haar eerste klant niet terug, maar ook de tweede niet meer. Het idee het niet goed gedaan te hebben en tekortschieten werd aangewakkerd en begon te overheersen. Dat gevoel zat er al heel lang, van kind af aan. Het had haar tot een perfectioniste gemaakt.
Ze had dan ook meer dan gemiddeld diverse opleidingen gevolgd om zeker te zijn dat ze het kon. Wat ze niet geleerd had, dat het succes van de therapeut NIET afhangt van het aantal klanten dat terug komt.
In de meest succesvolle praktijken komt het regelmatig voor dat klanten
maar één keer komen. Shoppers noemen we die mensen,
die gewoon wat komen uitproberen. Niks mis mee, maar niet handig om je
succes van je start af te laten hangen.
Ze besefte niet dat ervaringen pas IN de praktijk worden opgedaan.
3. Gebrek aan vertrouwen in het universum. Een aantal therapeuten/healers hebben de neiging om alle onverwachte moeilijkheden uit te sluiten en dicht te timmeren. Het zijn de mensen die vaak Beren op hun weg zien. Voor hen het volgende: We zijn niet alleen in het Universum. Er is een super-organisatie die onzichtbaar van alles regelt. Zo regelen zij de cliënten die contact met ons opnemen.
Ook al zou je wereldwijd reclame maken, als het niet op je pad ligt, komt er niemand! Het tegenovergestelde is er ook. Zomaar uit het niets kun je op één dag een aantal afspraken maken die voor de hele week voldoende is. Ook zorgen zij dat er geld op een onnavolgbare manier naar je toe komt. Als je daarop leert vertrouwen, kun je je taak onbezorgd uitvoeren.
Voorbeeld: Zo zat ik voor een dilemma, dat ik iets nodig dacht te hebben, ik zag alleen niet waar ik het geld vandaan zou moeten halen. Ik sprak mijn wens in gedachte uit:" als dit voor mij bedoeld is, mag dan ook het geld ervoor komen?". Diezelfde dag werd er 700 euro op mijn bank bijgeschreven. Ik was perplex, waar kwam dat nu weer vandaan? Het was een teruggave van de woningbouwvereniging. Dat is op zich niet zo bijzonder, maar ik woonde al drie jaar niet meer in een huurpand. Waar ik toen huurde had de huurdersbelangenvereniging een proces gewonnen over de servicekosten en de verhuurder was verplicht iedereen naar rato terug te betalen. Voor mij volkomen onverwacht en een teken dat het universum zo werkt.
4. Angsten (art. 105): Angst voor wat er kan gebeuren tijdens behandelingen. Soms ervaren beginnende therapeuten dat er dingen gebeuren waar ze geen grip op hebben. Hun handen doen iets, ze zeggen iets of zingen, zonder dat ze weten waar ze dat vandaan hebben. Ze hebben er geen les in gehad en kennen ook de betekenis er niet van. Ze kunnen zich niet vergelijken met anderen of er over praten. Ze doen dan maar niets meer.
Eigenlijk is dit jammer, want door zo vanuit het onbewuste te behandelen is succes verzekerd. Het moeilijkste dan nog is " hoe vertel ik het mijn klant?" Is dit bij jou ook het geval dan is het opzoeken van een helderziende een optie. Deze kunnen je vertellen wie jou onzichtbaar aan het helpen is en kan je geruststellen op dat vlak.
Angst om zichtbaar te worden. Te weinig reclame is daar een uitingsvorm van. Stagnerende starters verschuilen zich achter het idee,
als ik maar goed genoeg ben, komen de mensen vanzelf wel via mond op mond
reclame. Ze maken relatief weinig reclame. Hooguit met een zelf gemaakte
flyer in een buurtwinkel. Ze durven voor geen goud in de krant met hun aanbod. Het liefste laten ze anderen reclame voor ze maken.
Dit is een zeer diep gelegen angst die vergeleken kan worden met voor het bord staan op school. Als starter MOET je zichtbaar en te vinden zijn, als dat dan meteen je grootste angst is, snap je dat dit niet samen gaat.
Angsten voor autoriteiten. Als startende healer heb je met heel wat instanties te maken zoals de Belastingdienst, Kamer van Koophandel, Gemeente, Beroepsverenigingen en mogelijk met uitkeringsinstanties. Veel starters zien hier tegenop en zouden het liefste in loondienst werken. Helaas is dit in de alternatieve hoek nog niet gerealiseerd en moeten ze naast hun healingswerk, ook nog aan een grote hoeveelheid administratieve verplichtingen voldoen.
Als een bureaucratische instantie op de een of andere wijze moeilijk doet, schieten ze in hun "angst" en laten ze het plan varen voor ze werkelijk gestart zijn.
5. Geen focus of verkeerde doelgroep. Als starter ben je geneigd om meteen alles / iedereen naar je praktijk te laten komen. Je wordt een vergaarbak. Alles pak je aan, maar dat werkt vaak negatief door. Als je een doelgroep en een methode kiest, waar jij jezelf het beste bij voelt, bijvoorbeeld probleemkinderen van 5 tot 12 of vrouwen tussen 45 en 60 jaar die zich aan het ontplooien zijn, krijg je door je te focussen meer ervaring met die groep.
Mensen zoeken naar iemand die ergens in gespecialiseerd is. Je klantenkring wordt dan groter in plaats van kleiner.
In boven genoemde problemen is het beter om een therapeut in te schakelen om aan de specifieke angst of onzekerheid te werken die een goede start belemmeren. Het voorkomt dat je je gave alleen maar inzet als hobby (art. 114). Of dat je inspanning verloren gaat.
En bedenk, dat als mensen hulp zoeken ze liever naar een professional toegaan die zijn vak uitdraagt dan naar een mantelzorger, ook al kan die net zoveel.
Een succesvolle start hangt van veel faktoren af. Zorg, als jij gaat starten, je eerst je angsten en blokkades opruimt, dan heb je daar in elk geval geen last meer van.
LEES OOK: *Valkuilen voor goede voornemens (art. 83).
*Erkenning voor je praktijk (art. 86.)
|